AMERIKANCI ĆE SANKCIONISATI VLASTODRŠCE I NJIHOVE TAJKUNE

To što se na suđenju bivšem generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću u svostvu svjedoka pojavio i član Predsjedništva BiH Šefik Džafeorvić, kao član Kadrovske komisije SDA, nije nimalo bezelen potez. Radi se o odbrani stranke više nego o odbrani optuženog Zukića. Jer optužbe protiv Zukića, kojeg su Amerikanci već stavili na svoju „crnu listu“ ((in)direktno se stavljaju na teret i samoj stranci. Što znači da bi i SDA mogla biti obuhvaćena najavljenim sankcijama od strane SAD. Tim prije jer su mediji već tipovali na Asima Sarajlića, kao najozbiljnijeg kanidata za američku „crnu listu“ poslije Milorada Dodika.

Ako se uzme u obzir da je suđenje Zukiću zakazno u „osvit“ najavljenih sankcija, a opće je poznato da SDA potpuno kontrolira sarajevsko pravosuđe, onda je ovo najozbiljniji znak koliko se vrhuška SDA boji najvaljenih sankcija.

Kako piše banjalučki poratal Skener.info, pozivajući se na odlično obavještene diplomatske izvore, u četvrtak, u ranim jutarnjim satima, bit će donesena definitivna odluka o pokretanju mehanizma sankcioniranja bh. političara i firmi bliskih njima.

Još uvijek nije odlučeno kada će ta odluka zvanično biti objavljena u javnosti.

Procjene su da će se to desiti istoga dana, ali, izvori spomenutog portala navode, i da se može desiti i da se sa zvaničnim objelodanivanjem još sačeka.

U svakom slučaju, proces kreće, a na crnoj listi naći će se, osim pojedinaca, i firme iz Banjaluke, Širokog Brijega i Sarajeva, piše Skener.info.

Pouzdanih informacija ko je sve na listi za sankcionisanje nema, ali nam je više izvora potvrdilo da će na listi biti političari iz tri vladajuće partije – SNSD, SDA i HDZ, kao i firme bliske njima, a za koje je nepobitno utvrđeno da su se bavile koruptivnim i kriminalnim aktivnostima.

O kakvim god firmama da je riječ sankcije neće biti djelotvorne ukoliko se na sankcioniraju samo vladajuće stranke, jer one su najveće kompanije u čijim se centralama obrću i peru najveće količine novca kao što se prave najveći mogući dilovi i namještaju tenderi.

Tkave sankcije je Paddy Ashdown, kao visoki predstavnik u BiH, nametnuo SDS-u, na primjer. Ovakav pristup borbe protiv korupcije bi bio efektan i značio bi da međunarodna zajednica zaista želi „stati nogom zmiji za vrat“.

Tbt

Previous articleVIŠE NEMA POVLAČENJA, IDEMO DO KRAJA
Next articleHE ” BISTRICA” GUTA MILIONE A JOŠ NIJE POČELA NJENA GRADNJA