AMERI UPUTILI PRIJETNJE BIH

Uvode sankcije zbog saradnje sa Rusijom na Turskom toku!

Sjedinjene Države zaprijetile su sankcijama svim pojedincima, kompanijama i organizacijama iz BiH koje na bilo koji način učestvuju u ruskim gasnim projektima „Sjeverni tok“ i „Turski tok“, saznaje „Dnevni avaz“.

Ovo se navodi u službenoj bilješci sa sastanka savjetnika za ekonomska pitanja pri američkoj ambasadi u Sarajevu i šefa Odjeljenja za ekonomsku multilateralnost i rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Kako saznajemo, sastanku su prisustvovali Andi Allen, savjetnik za ekonomska pitanja pri američkoj ambasadi u BiH i Nijaz Chardaklija, šef Odjeljenja za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova BiH.

“Alen je obavjestio da će Bijela kuća uskoro izdati dekret kojim će sankcionisati sve pojedince, kompanije i organizacije koji su na bilo koji način (pružanjem opreme, usluga ili finansija) uključeni u sprovođenje projekta „Sjeverni tok 2“ (Ruska Federacija) – EU) i „Turskog toka“ “, navodi se u bilješci.

Dodao je da je stav američke vlade da ova dva projekta ne predstavljaju proširenje izvora snabdjevanja energijom, budući da je gas u oba slučaja ruski, već samo sredstvo za dalje jačanje ruskog uticaja u Evropskoj uniji, a posebno na Balkanu.

RS i Srbija

“Nakon usvajanja predsjedničke uredbe, svim pojedincima, kompanijama i organizacijama angažovanim na gasovodima „Sever“ i „Turski tok“ biće dat mjesec dana da se postepeno, ali u potpunosti povuku iz oba projekta. U suprotnom, biće izloženi širokom spektru sankcija”, naglašeno je.

Prvi radovi na izgradnji kraka gasovoda „Turski tok“ kroz BiH trebalo bi da započnu krajem ove ili početkom 2022. godine, rekao je direktor kompanije „Gas-Res“ Ljubo Glamočić.

Republika Srpska biće za pet godina priključena na gasovod “Balkanski tok”, optimistične su najave iz Banjaluke nakon potpisivanja sporazuma između “Gas-Resa” i “Srbijagasa”.

” Duž autoputa Beograd – Banjaluka biće izgrađen gasovod”, saopšteno je iz “Gas-Resa” sredinom marta.

BiH na “Turskom toku”

Do kraja marta, Energoinvest će potpisati novi sporazum sa ruskim Gaspromom o promjeni rute isporuke gasa u našu zemlju. To znači da će ubuduće BiH dobijati ruski gas kroz „Turski tok“.

Potpisnik ugovora između BiH. strana i „Gazprom“ je sarajevski „Energoinvest“. Prije nove godine dobili su zahtev ruske kompanije da potpišu aneks ugovora kojim se snabdjevanje gasom prenosi u „Turski tok“. Dakle, snabdjevanje bi išlo preko Turske, Bugarske i Srbije, umjesto dosadašnje rute – preko Ukrajine, Mađarske i Srbije.

Previous articleDOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORAVA
Next articleRAZOTKRIVENE MRAČNE TRAUME LEJDI GAGE KOJE NIKO NIJE ZNAO