ADVOKAT: KARADŽIĆ PREBAČEN NA JUG VELIKE BRITANIJE, ZDRAVSTVENO NIJE DOBRO

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je u zatvor na jugu Engleske i zdravstveno nije dobro, izjavio je Srni član tima odbrane Goran Petronijević.

Petronijević je naveo da se sa Karadžićem čula porodica, ali da ne može da precizira u koji je grad premješten na jugu Engleske gdje su uglavnom Arapi, muslimani.

“Nemamo nikakvu informaciju osim nezvanične, jer oni (sud) još nisu skinuli oznaku tajnosti sa njegovog transfera. Bojim se da detalje još ne možemo da iznosimo da nam ne bi pravili probleme poslije prilikom odlaska (kod njega)”, dodao je Petronijević.

Petronijević je naveo da Karadžić, koliko je čuo, zdravstveno nije dobro. “On je bio u jednom ritmu života, koristi određene lijekove”, rekao je Petronijević.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, Karadžić se javio ćerki Sonji poslije prebacivanja u Englesku i rekao da su ga prebacili i da čeka premještaj sa trenutne lokacije na jug Britanije u zatvor koji se nalazi 100 kilometara od Sautemptona.

Ranije danas informaciju o Karadžićevom transferu u Englesku objavio je Darko Mladić, sin nekadašnjeg generala Vojske RS Ratka Mladića.

Mladić je, gostujući na televiziji Hepi, rekao da je Karadžić prebačen u srijedu u Englesku, navodi se na sajtu te televizije.

“U ovom trenutku je pored Ratka Mladića u Hagu još samo Sreten Lukić. Radovan Karadžić je juče prebačen u Veliku Britaniju. Oni su tamo osuđeni, u najboljem slučaju, na samicu, a u normalnim zatvorima je to najgora kazna. Svi su na kraju tamo sa istim posljedicama, poenta je da zatvorske vlasti tamo nisu u stanju da obezbjede odgovarajuće uslove i njegu”, rekao je Mladić.

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je 14. maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Twitteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

Ovim potezom, prema stavu Robinsona, Karadžić je osuđen na “kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji”.

Podsjećamo, Radovan Karadžić je u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. Pravosnažno je osuđen 20. marta 2019. godine na doživotni zatvor. Tom odlukom preinačena je kazna prvostepene presude tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

(Tanjug)

Previous articleŠEST RAZLOGA ZAŠTO JE KROMPIR DOBAR ZA NAŠE ZDRAVLJE
Next articlePREDSJEDNIK SKUPŠTINE GRADA PRIJEDORA MIRSAD DURATOVIĆ U INTERVJU ZA HAYAT: OSJEĆAM SE POBJEDNIČKI