U LJUBIJI ODIGRANA SIMULTANKA U ZNAK SJEĆANJA NA BOBIJA FIŠERA

Šahovski velemajstor iz Bijeljine Dalibor Stojanović danas je u Ljubiji odigrao simultanku u znak sjećanja na sportski spektakl iz 1961. godine, kada je svjetski velemajstor Bobi Fišer odigrao simultanku sa trideset rudara Rudnika željezne rude (RŽR) “Ljubija”.

“Današnja simultanka za mene je velika čast i zadovoljstvo, samim tim što ju je prije 60 godina ovdje igrao Bobi Fišer. Dolazak svjetskog velemajstora u bilo koji grad na ovim prostorima, imao bi odjeka, a time je veća stvar što je Fišer igrao simultanku u malom mjestu, poput Ljubije”, rekao je Stojanović.

Svoje šahovsko umjeće danas je pokazao 81-godišnji Boro Praštalo, koji je kao radnik RŽR-a “Ljubija” bio učesnik Fišerove simultanke. On se sjeća da je Fišer učestvovao na turniru na Bledu i da je preko nekih poznanstava dogovoreno da potom zaigra protiv ljubijskih rudara.

Iako se ovaj američki šahista tada još nije okitio titulom svjetskog prvaka, kaže Praštalo, svi su shvatali značaj sportskog događaja, koji je održan u svjetlu zategnutih odnosa SAD i Sovjetskog Saveza.
“Sjećam se da je Bobi rekao kako nije došao u Ljubiju zbog novca, već je čuo za ovo lijepo mjesto. Ljubiju su tada zvali malim Velenjem. Upoznao se sa svima nama”, prisjeća se Praštalo.

Prije simultanke u Ljubiji, zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević organizovao je prijem u Gradskoj upravi za velemajstora Dalibora Stojanovića, predstavnike Šahovskog saveza Republike Srpske i druge goste.

“Ovo je simbolična način oživljavanja Ljubije. Danas je Ljubija centar šaha Republike Srpske. Sledeće godine će ovu manifestaciju vjerovatno preuzeti Šahovski savez Republike Srpske i, prema nekim najavama, odazvaće joj se šahisti iz cijelog regiona”, rekao je Kovačević.

Direktor RŽR “Ljubija” Stanko Vujković izjavio je novinarima da pojedine datume iz bliske prošlosti koji su obilježili istoriju ove kompanije i ovog kraja ne treba zaboraviti.

“Mi smo sa tog aspekta i napravili danas ovo sjećanje na 60 godina od dolaska legende svjetskog šaha, a pored toga i da se malo vratimo u Ljubiju, da malo pokažemo da u ovim vremenima i uslovima malo i brinemo o Ljubiji”, rekao je Vujković.

On smatra da je sa aspekta društvene zajednice šah kao grana sporta zapostavljen, te da je ovo poruka za ovu našu djecu da je šah jedna vrlo kvalitetna sportska disciplina i disciplina koja može da bude i te kako korisna za ovu djecu.

Nemanja Šipka predstavnik Šahovskog saveza Republike Srpske i Centra za unapređenje i razvoj šaha “Gambit” iz Banjaluke istakao je da ovaj događaj treba da bude veliki zamah za razvoj šaha kako u Ljubiji, a svakako i u gradu Prijedoru.

“Jedna od naših ideja je osnivanje šahovskog kluba Ljubija s idejom da jedna od osnovnih aktivnosti kluba bude škola šaha upravo za školsku djecu”, rekao je Šipka.

On je dodao da očekuje da ovakva simultanka postane tradicionalna jer su već počeli da se interesuju i šahovski majstori iz regiona.

Simultanka posvećena velikom jubileju organizovana je uz podršku Grada Prijedora, RŽR “Ljubija” i Šahovskog saveza Republike Srpske, a na inicijativu likovnog umjetnika iz Prijedora Vladimira Kneževića.

Čuveni Bobi Fišer ostvario je tada 29 pobjeda i jedan remi protiv ljubijskih rudara. Konačni rezultat današnje simultanke bio je 25 pobjeda velemajstora Dalibora Stojanovića od 29 tabli na kojima je igrao sa šahistima svih uzrasta.

(Srna)

Previous articleSKANDAL! “KOSOVO JE ALBANIJA” NA TRIBINAMA: UEFA MORA DA REAGUJE
Next articleČASNE SESTRE SE VRATILE TRUDNE SA MISIONARSKOG PUTOVANJA