TUGA POTRESA KOŠARKU

Preminuo legendarni Duda Ivković

epa03872847 Serbia’s head coach Dusan Ivkovic during the EuroBasket 2013 quarter-final match between Serbia and Spain at Stozice Arena, Ljubljana, Slovenia, 18 September 2013. EPA/ARMANDO BABANI

Tužna vijest potresla je region. Velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke Dušan Duda Ivković preminuo je u 78. godini.
Dušan Ivković rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, najuspješniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope . Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine. Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije,

Previous articleUHAPŠEN BRANISLAV ZELJKOVIĆ, JAVIO SE POLICIJI U TOKU NOĆI
Next articleZLOSTAVLJAO JE DJEVOJČICE, FBI JE ŽMURIO! NAJBOLJA NA SVIJETU PLAKALA I SVJEDOČILA