SUPERAUTOMOBIL TRAŽI NOVOG VLASNIKA

Kada se radi o Isdera Imperator 108i modelu, reći da je rijedak, definitivno nije dovoljno…

Ovaj retro-futuristički njemački superautomobil, koji je bio u proizvodnji od 1984. do 1993.godine, bio je ograničen na samo 30 modela, što ga čini jednim od najekskluzivnijih četvorotočkaša te ere. Sada, jedan besprekorno očuvani primjerak iz 1991.godine odlazi na aukciju, sa šestocifrenom cijenom koja reflektuje njegov prestiž.

Naravno, kako biste zaista shvatili važnost ikoničnog Isdera modela, morate znati malo njegove istorije. Radikalni model je zapravo proslavio sada čuveni njemački brend, dok je originalno bio baziran na koncept automobile, CW311, koji je dizajner Eberhard Šulc predstavio Mercedes Benzu 1978.godine. Čuvena marka iz Štutgarta odlučila je da ne ubaci Šulcov model u proizvodnju, iako je Šulc obezbjedio i potrebne dijelove i način finasiranja kroz sopstveni brend. Nedugo nakon toga, Isdera Imperator 108i je rođen.

Iako nije bio najbrži superautomobil svog vremena – morao je da se nadmeće sa Lamborghini Countachom, Imperator 108i je ipak imao impresivne performance i futuristički dizajn koji je plenio svojom pažnjom. Kroz devet godina proizvodnog ciklusa, Isdera brend je dodao brojna prilagođavanja estetici ovog modela i konfiguraciji njegovog motora.

Veličanstveni srebrni ljepotan koji će biti aukcijski prodat posjeduje uglađeno, aerodinamično tijelo, zajedno sa čuvenim gull-wing vratima i retro pop-up farovima. Kada se radi o pogonskom sklopu, automobil je opremljen petolitarskim V8 motorom koji je matiran na petostepeni ZF prenos. Ova postavka dozvoljava Imperator 108i da od nula do sto kilometara na čas ubrza za oko pet sekundi, prije nego što dostigne maksimalnu brzinu od 283 kilometra na čas.

Ono što čini superautomobil još posebnijim jeste činjenica da je Isdera brend zapravo zatvoren dve godine nakon što je poslednji Imperator proizveden 1993.godine.

Naravno, baš taj raritet će vas skupo koštati – Imperator 108i će biti aukcijski prodat u ponudi Bonhams kuće u Monte Karlu 23.aprila, a očekuje se da će dostići cifru između 500.000 i 700.000 evra.

Previous articleAKO POSTAVI TO PITANJE, GARANT RAZMIŠLJA O PREVARI
Next articleNOVI LUKSUZNI HOTEL NA OBALI KATARA