NOVI LUKSUZNI HOTEL NA OBALI KATARA

Ekološki plutajući hotel u Kataru podiže ljestvicu kvaliteta u sferi turizma i putovanja…

Napajan solarnom energijom i energijom vjetra, ovaj hotel posjeduje mehanizme održivosti plime i oseke, kao i rotirajući restoran iz kog ćete moći da uživate u najboljim pogledima. Nastao kao djelo Hayri Atak Architectural Design studija, hotel će mjeriti oko 35.000 kvadratnih metara, sa 152 sobe za goste. Gigantska struktura u formi krofne, dobila je bujni zeleni pokrivač integrisan u svoj eksterijer, sa opčinjavajućim vodopadom u zatvorenom i ogromnim staklenim krovom u formi vorteksa.

Održivost postoji u samoj srži projekta, dok su svi detalji dizajna fokusirani upravo na to. Vrtložni oblik krova će se zapravo koristiti za akumulaciju kišnice koja će se koristiti za zalivanje, dok će solarni paneli i turbine za vjetar obezbjediti čistu energiju. Čak se i struja vode može iskoristiti plimnim energetskim sistemima – kada se hotel rotira, proizvodi energiju na sličan način kao generator. Hotel takođe namjerava da prečišćava morsku vodu i da tretira svoje otpadne vode tako da nimalo ne mogu naškoditi prirodnom okruženju.

Do 25 kW električne energije može biti dobijeno iz svakog od 55 vawtau modula koji koriste protok vjetra izazvan razlikom temperature kopna i mora kao svog glavni radni princip. Zelenilo će pomoći u regulaciji temperature, dok će takođe održavati prirodni protok vazduha. Hotel će biti lociran nadomak obale, a gosti će do njega moći da dođu uz pomoć serije platformi, doka, broda ili helikoptera. Rotirajuća platforma će se pokretati zaista polako – jedna revolucija trajaće 24 časa, što znači da gosti neće osjetiti vrtoglavicu, već samo uživanje u pogodnostima, kao što su spa, bazen, mini golf i teretana.

Rotirajući pokret kontrolisan je dinamičnim sistemom pozicioniranja, koji se sastoji od serije potiskivača i propelera, koji su slični onima koji brodovima pomažu da prate svoj kurs. Luksuzni lobi od sedamsto kvadrata nalazi se u samom centru projekta, a sadrži prozirne vertikalne površine koje propuštaju prirodnu svjetlost i stvaraju opuštajući efekat. Svaka soba dolazi sa sopstvenim balkonom i nudiće različite perspektive hotela i okoline, polako se rotirajući. Kako saznajemo, ovaj hotel, za sada u fazi koncepta, može postati dio naše realnosti do 2025.godine.

Previous articleSUPERAUTOMOBIL TRAŽI NOVOG VLASNIKA
Next articleČIME SU RUSKI KLINCI RAZBJESNILI CIJELI SVIJET