NE MOŽETE DA “UGASITE” MISLI KOJE VAS MUČE?

Kako se osloboditi stresa za nekoliko minuta? Isprobajte ovu tehniku razmišljanja!

Doktor funkcionalne medicine dr Robert Rauntri govorio je u jednom podkastu o stresu koji je okidač mnogih bolesti i poremećaja.

“Od životne je važnosti držati stres pod kontrolom. On je okidač, ali i ‘pojačalo’ za brojne zdravstvene probleme. Kada smo dugo izloženi stresu, novi problemi se pojavljuju a stari postaju sve komplikovaniji”, rekao je on.

Potpuno izbjegavanje stresa nije moguće, ali na nama je da sebi pomognemo tako što ćemo umanjiti njegovo dejstvo, a doktor je objasnio i kako.

“Dio onoga što kod nas izaziva stres je osjećaj da gubimo kontrolu”, objasnio je on.

Listanje vijesti po portalima, razgledanje svega i svačega po društvenim mrežama, pa i svakodnevne situacije na ulici, sve to može nas navesti da osjetimo kao da nemamo kontrolu nad sopstvenim životom, kao da smo samo posmatrači nekog “filma” koji se odvija pred našim očima a mi ne možemo da ga zaustavimo. Ovakav način razmišljanja može nas dovesti u opasnu zabludu da ni u dijelovima života koje zapravo kontrolišemo, nemamo nikakvu moć odlučivanja ili promjene.

Sve će to zajedno, upozoravaju stručnjaci, podstaći osjećaj anksioznosti.

“Morate da se odvojite, da napravite mentalni korak unazad i pokušate da razumijete koji dio situacije možete da kontrolišete. Koliko god se činio malim ili nevažnim! Čak i ako se radi o nečemu što je najmanji činilac situacije, činjenica da imate nad njim nekakvu kontrolu je ‘magična’ jer razbija ovaj obrazac razmišljanja. Odmah će vam biti bolje, a odmah ćete shvatiti i da zapravo imate više kontrole nego što ste mislili”, navodi integrativna psihološkinja Aparna Ajer.

Previous articleGARDIJAN: HRVATSKI POLICAJCI PLJAČKAJU I VRAĆAJU MIGRANTE U BIH
Next articleONA, ON I „IKS” AMERIKA POSTALA 12 DRŽAVA KOJA JE OZVANIČILA TREĆI POL