KAKO DA NAPRAVITE POTPURI KOD KUĆE

U današnjem svijetu mirisnih svjeća i osvježivača vazduha, umjetnost sušenja cvijeća i njihovog korišćenja za dodatak mirisa domu, djeluje zaista neobično.

Međutim ako vas privlači činjenica da u svom domu možete da imate nešto prirodno i mirisno što će dugo činiti prostor oko vas prijatnijim, potpuri je pravi izbor za vas.

Umjetnost pravljenja potpurija (sušenog cveća) je jednostavan zanat. Materijal koji vam za to treba nije skup, i on predstavlja idealan način da poželite doborodošlicu prirodi u svom domu. Čak i ako nemate baštu u kojoj uzgajate pregršt zanimljivih biljaka čije cvjetove bi vrijedilo ubrati i osušiti, na lokalnoj pijaci sigurno možete da pronađete buket poljskog cvijeća.

ODABIR POTPURI CVEĆA I BILJNOG MATERIJALA

Najbolje cvijeće za potpuri je ono koje zadržava svoju boju i oblik kada ga osušite. Ako pri tom zadržava i svoj miris utoliko bolje, a ako ne miris uvijek možete da dodate. U suštini poželjno je ne koristiti previše različitih mirisnih cvjetova, jer se njihove note mogu sukobljavati. Jednogodišnje biljke koje u malim saksijama možete uzgajati i koristiti za potpuri poput geranijuma su odličan izbor, dok od višegodišnjeg cvijeća lavanda, ruže i hrizanteme djeluju savršeno.

Polovina privlačnosti dobre mješavine potpurija je zapravo vizuelni utisak pa razmislite o dodavanju prirodnih materijala ovoj mješavini, onih koje možete sakupiti u šumi ili na polju poput sjemenki i malih šišarki. Takođe neizostavni u cijeloj priči su muskatni oraščići, karanfilići, sušene kore citrusa, anis i štapići cimeta.

DODATNI SASTOJCI

Kako bi vaš potpuri miris trajao duže biće vam potrebno sredstvo za fiksiranje. Korjen irisa jedan je od najpopularnijih fiksativa. Korjen irisa u prahu ima lagan cvjetni miris. Druga sredstva za fiksiranje poput zrna vanile, mahovine i korjena angelike takođe mogu da se koriste pri pravljenju potpurija. Pored toga trebaće vam esencijalna ulja po želji koja možete dodati potpuriju u toku izrade ili kasnije kada počne ga gubi svoj intenzitet. Esencijalna ulja su bogata mirisima zbog čega ih je potrebno štedljivo koristiti.

POSTUPAK PRAVLJENJA POTPURIJA:
Kako bi dobili vrlo mirisan potpuri, uberite željeno cvjeće i ostavite da se osuši na listu papira, na vazduhu nekoliko dana. Materijal bi trebalo da bude savitljiv odnosno ne previše osušen. Uzmite potom dublju posudu i u nju stavljajte biljke pa red soli i ponavljajte naizmjenično. Posle dvije nedelje promešajte smjesu i dodajte sredstvo za fiksiranje i esencijalna ulja. U prosjeku za savršen vlažni potpuri treba 4 mjeseca, ali je već nakon dva mjeseca spreman za upotrebu.

Ako želite da napravite suv potpuri, potrebno je da ostavite biljke da se u potpunosti osuše na parčetu papira. U ovom slučaju vam nije potrebna so, već samo sredstvo za fuksiranje i esencijalna ulja. Za mjesec dana sastojci će se spojiti i vaš potpuri biće spreman.

Previous articleŠTA JE TO VANILA SEKS, I JEL TO LOŠA STVAR
Next article6 NAVIKA KOJE UTIČU NA VAŠU SREĆU