VIŠKOVIĆ: LABORATORIJA IZ BEOGRADA JUTROS UZELA UZORKE KISEONIKA

Premijer RS Radovan Višković rekao je danas da je jutros u osam sati referentna laboratorija iz Beograda uzela uzorke kiseonika koji je korišten za liječenje pacijenata u RS, te da će tokom dana biti poznati rezultati.

U aferi „kiseonik“ iznesene su tvrdnje da je u UKC RS i nekim bolnicama u Srpskoj, umjesto medicinskog korišten tehnički-indsutrijski kisik.

– Jutros oko osam sati referentna laobratorija u Beogradu je uzela uzorke koji će u toku dana biti analizirani, nakon čega će biti konferenacija za medije, kako bi se javnosti predstavili nalazi. Svi će dobiti pravu informaciju, a to može samo kada referenta ustanova potvrdi je li to ili nije ono što se u javnosti govori – kazao je Višković.

On je rekao i da nijedan privredni subjekat nema medicinski gas, a kada ih nabavljaju zdravstvene ustanove samo navedu kiseonik, ali se pominje čistoća od 99,5 odsto, što je čistoća za medicinski kisik.

On je poručio da se „Vlada ne može baviti špekulacijama i poluistinama“.

-Ne možemo govoriti o nečemu za šta nema validnog dokumenta – dodao je Višković.

Poslanik Jelena Trivić (PDP) je tokom aktuelnog časa u NSRS rekla da se očekivalo da bar neko u Vladi RS ili cijela Vlada podnese ostavku, a da je juče sazvana tematska sjednica Vlade RS koja je trajala sedam sati i nakon koje je izdato saopštenje za javnost „od tri rečenice u kojima nije ništa rečeno“.

Višković je rekao da je sjednica završena za manje od sat vremena, a da ne razmišlja o tome kada je stiglo saopštenje.

On je rekao i da su analize u bolnici u Trebinju rađene na osnovu prigovora druge firme koja nije prošla na tenderu.

Kao što je u medijima već objavljeno, inspekcijskim pregledem u JZU Bolnica Trebinje utvrđeno je da se preko firme iz Bijeljine za ovu bolnicu nabavljao tehnički gas i koristio u medicinske svrhe kao lijek čime se, kako je u svom dopisu ministarstvu zdravlja RS navela Agencija za lijekove BiH, „ ugrožava zdravlje stanovništva“ zbog čega su ih pozvali da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti. Međutim, iz resornog ministarstva nije stigao nikakav odgovor.

Previous articleMINISTRICA DAVIDOVIĆ OKRENULA LEĐA SELAKU
Next articlePRVI SNIMCI NAKON SNAŽNE EKSPLOZIJE U ŠVEDSKOJ