U ISLANDSKI PARLAMENT PRVI PUT IZABRANO VIŠE ŽENA NEGO MUŠKARACA

Vladajuća koalicija ljevice i desnice na Islandu ojačala je svoju većinu nakon izbora na kojima je u parlament prvi put izabrano više žena nego muškaraca, pokazuju konačni rezultati u nedjelju, javlja HRT

Ankete javnog mišljenja predviđale su da će koalicija izgubiti većinu, ali je to spriječio porast podrške Stranci napretka s desnog centra koja je osvojila pet mjesta više nego 2017., pa je vladajuća koalicija osvojila 37 mjesta u parlamentu Althingi sa 63 mjesta, objavila je državna televizija RUV.

Aktuelna vlada, koju čine Lijevi zeleni pokret premijerke Katrin Jakobsdotir, konzervativna Stranka nezavisnosti i ruralno centristička Stranka napretka, objavila je prije izbora da će pregovarati o nastavku saradnje ako budu imali većinu.

Islanđani su izabrali 33 žene u parlament, devet više nego na prošlim izborima. Island je 12. godinu zaredom zemlja s najvećom ravnopravnošću polova u svijetu prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz marta.

Stranku napretka vodi Sigurdur Ingi Johanson, koji je bio premijer kraće od godinu dana 2016. godine kada je odstupio bivši premijer i tadašnji čelnik stranke Sigmundur David Ganlaugson nakon afere Panama Papers.

Predsjednik Gudni Johaneson tek treba službeno predati mandat stranki za formiranje buduće vlade.

Konzervativna Stranka neovisnosti ponovno je najveća stranka u parlamentu s otprilike četvrtinom osvojenih glasova i 16 mjesta, bez promjene od prošlih izbora.

Lijevi zeleni pokret osvojio je osam mjesta, tri manje nego na izborima 2017. godine. Dva su parlamentarna zastupnika, međutim, napustila stranku nedugo nakon posljednjih izbora.

(Fena)

Previous articleOVAKO DANAS IZGLEDA MJESTO NA KOME JE UBIJEN OSAMA BIN LADEN
Next articleKISEONIK KOJI KORISTE BOLNICE U RS SPAŠAVA ŽIVOTE I NE UZROKUJE PROBLEME