U GRACU POBIJEDILI KOMUNISTI, DOGAĐAJ NAZIVAJU “POLITIČKI ZEMLJOTRES”

Na lokalnim izborima u Gracu, glavnom gradu austrijske pokrajine Štajerska, Komunistička partija Austrije ostvarila je jasnu pobjedu, što se ocjenjuje kao politički zemljotres.

Prema prvim rezultatima na osnovu dijela prebrojanih glasova, Komunistička partija Austrije osvojila je 29 odsto glasova i time preuzela prvo mjesto u ovom gradu.

Grac, drugi po veličini austrijski grad koji ima više od 220.000 birača, često daje velik broj glasova Komunističkoj partiji koja gotovo da ne postoji u ostatku zemlje.

Na drugom mjestu je Narodna partija Austrije sa 26 odsto glasova, što je za 12 odsto manje nego na izborima 2017. godine. Na trećem mjestu su Zeleni sa 17 odsto glasova, a na četvrtom je Socijaldemokratska partija sa 9,8 odsto glasova.

U gradsku skupštinu ući će još i stranka Neos.

Na osnovu ovih rezultata Elke Kar bi mogla postati prva komunistička gradonačelnica u Austriji, koja je rezulatate ocijenilo “više nego neočekivanim” jer njena stranka nema velik uticaj u Austriji.

Dosadašnji gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl, koji je upravljao gradom 18 godina, rekao je da ga boli najgori rezultat koji je njegova stranka ostvarila ikada u tom gradu.

(Srna)

Previous articleKRAJ JEDNE ERE: PRVI REZULTATI GOVORE DA SE MIJENJA VLAST U NEMAČKOJ
Next articleSAOBRAĆAJKA KOD SARAJEVA, POVRIJEĐENE DVIJE OSOBE