TUKLI SE I SVAĐALI

Unutrašnji konflikti oko sastava nove vlade uzdrmali vođstvo talibana u Avganistanu

U vrhu talibanskog pokreta došlo je do velikog unutrašnjeg konflikta oko sastava nove vlade.
Sukob između suosnivača talibanskog pokreta Mule Abdul Ganija Baradara i člana kabineta Khalil ur -Rahman Hakanija dogodio se u predsjedničkoj palati, saznaje BBC iz dobro upućenih izvora u Kabulu.

Otkako je Baradar poslednjih dana nestao iz javnosti bilo je više nepotvrđenih izveštaja o neslaganjima u vrhu talibanskog rukovodstva, ali oni su zvanično demantovani.

Talibani su prošlog mjeseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom i od tada su zemlju proglasili “islamskim emiratom”.

Novi privremeni kabinet čine isključivo muškarci i sastavljen je od talibanskih zvaničnika od kojih su neki poznati po napadima na američke snage.

Jedan talibanski izvor rekao je za BBC da su Baradar i Khalil ur -Rahman Hakani – ministar za izbjeglice i istaknuta ličnost u vojnom krilu pokreta, razmenili oštre reči, dok su se njihovi saradnici međusobno tukli.

Informacija o prošlonedeljnoj svađi u vrhu talibanskoh pokreta potvrdio je jedan od talibanskih zvaničnika koji borave u Kataru.

Izvori su rekli da je rasprava izbila, jer je Baradar, novi potpredsjednik vlade, bio nezadovoljan strukturom privremenog kabineta, kao i da je spor nastao zbog neslaganja oko toga ko u talibanima treba da preuzme zasluge za pobjedu u Avganistanu.

Baradar navodno smatra da naglasak treba staviti na diplomatiju i ljude koji su kao on učestvovali u pregovorima, dok iz Hakanijeve struje tvrde da je pobjeda izvojevana u borbama.

Baradar je bio prvi talibanski lider koji je direktno razgovarao sa američkim predsednikom, obavljao telefonske razgovore sa Donaldom Trampom 2020. godine, a prije toga je u ime talibana potpisao sporazum i Dohi o povlačenju američkih trupa.

Previous articleSADA SLOBODNO ŠETA ULICAMA
Next articleOKRUTAN I NEPOTREBAN ČIN