SRBIJA OSJEĆA ZABRINUTOST

Da li je Dodik kamen oko vrata Vučiću?

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoreno poručuje da je Bosna i Hercegovina danas najveći balkanski problem.
odik je to, između ostalog, izjavio na tribini “Sloboda i samostalnost Republike Srpske”, koja je održana u Beogradu, na kojoj je ponovio da je razlaz jedina šansa da svi bolje žive.

– Ono što može da bude je Republika Srpska kao održiva država, a tako isto muslimanska na nekoj teritoriji i hrvatska. To bi isto bilo održivo uz neko međunarodno posredovanje koje bi možda trebalo prihvatiti – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to bi podrazumijevalo garancije bezbjednosti oivičenih zona, koje bi bile potpuno demilitarizovane, te da se niko nikome ne mješa u nadležnosti.

– To je konačno riješenje koje može dati rezultat za neki uspješan život. Mi bismo se sasvim prirodno vezali za Srbiju, a ne bi nikada izgubili naš državni suverenitet Republike Srpske, kao što bi to muslimani činili sa nekim drugim svijetom, ne samo Turskom, i Hrvati sa Hrvatskom. Time bi se nekako učinila neka kompaktnost koja je moguća – rekao je Dodik.

Bivši ambasador BiH i pregovarač s EU Igor Davidović tvrdi da je konstantnim pozivanjem na referendum o otcjepljenju Srpske, Milorad Dodik kamen oko vrata Srbiji, samim tim i predsjedniku Aleksandru Vučiću.

– Referendumska doktrina ništa dobro nije donijela Republici Srpskoj. Osim toga, takva politika može znatno da naruši odnose Srpske i Srbije – jasan je Davidović.

Što se tiče Srbije, dodaje, to njima može da bude kamen oko vrata.

– Oni imaju dovoljno problema sa Kosovom da bi sada negdje u EU ili Americi bili sankcionisani zbog podrške referendumskoj namjeri gospodina Dodika. Takvim ponašanjem, gospodin Dodik može biti kamen oko vrata rukovodstvu Srbije. Vidjeli ste i sami da bilo koja Dodikova priča o referendmu nije naišla na odobrenje u Srbiji, nijedne institucije, pa ni predsjednika Vučića – kaže Davidović.
Da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlično poznaje političke prilike u BiH, nije ništa novo.

Smatra ovo i bivši predsjednik SDS i delegat u Domu naroda BiH Mladen Bosić. On kaže da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi neutralnu politiku kada je u pitanju vlast i opozicija u Republici Srpskoj i da ima sve podatke o tome šta se ovdje dešava.

– Ono što pouzdano znam, Vučić ima sve podatke o kriminalu i korupciji aktuelnih predstavnika vlasti u Republici Srpskoj i da, ukoliko bi to htio, mogao bi ovdje dovesti do nove političke situacije kada god to želi – kazao je Bosić.
Politikolog Darko Kuzmanović, za Srpskainfo kaže da Dodikovi potezi koje u posljednje vrijeme najavljuje ne bi imali samo refleksiju na teritoriju BiH već i na region, a prije svega na Srbiju i predsjenika Vučića.
Srbija se tretira kao matica svih Srba u svijetu i kao zemlja koja utiče na politiku same Republike Srpske. Budući da imamo u vidu da je Republika Srpska totalno devastirana, uništena i ekonomski i demografski, a vrlo dobro znamo ko su krivci za takvo stanje, kao neko ko je garant Dejtonskog sporazuma, a ujedno i matica srpskog naroda, Srbija u tajnosti vjerovatno osjeća veliku zabrinutost za budućnost Srba, ali i vlastitih građana u BiH. Upravo zbog takve destruktivne politike kako za Srpsku tako i za BiH, Vučiću je, kako je to ranije odlično primjetio diplomata Igor Davidović, Milorad Dodik kamen oko vrata, budući da se sigurno na konferencijama i sastancima suočava sa pritiscima i komentarima evropskih lidera na račun političkog djelovanja, ali i teških diplomatskih skandala u režiji Milorada Dodika – smatra Kuzmanović.
Čak se, dodaje, u posljednje vrijeme sve više govori o ponovnom uvođenju viznog režima za Srbiju i BiH, a ako se to desi, smatra, građani obje zemlje će na toj blagodeti, između ostalog, moći da zahvale i onima koji iza sebe imaju dugu istoriju pravljenja skandala, kako na unutrašnjepolitičkom, tako i na spoljnopolitičkom planu.

– Ako se retorika u BiH u skorije vrijeme ne smiri, kamen oko vrata predsjednika Vučića u vidu, ne Republike Srpske već Milorada Dodika i SNSD, mogao bi postati toliko težak da Srbiju, koja u ovom trenutku ima nikad stabilniji spoljnopolitički kurs, suoči sa žestokim pritiscima, što gospodin Vučić sebi nikako ne bi smio dozvoliti – kaže Kuzmanović.

Dodik je poručio da Srpska u ovom trenutku, kada bi hipotetički bila nezavisna, nema nijedan problem da nastavi dalje, jer, kako je naveo, ima stabilan budžet, institucije, pripremljene zakone, za koje čeka trenutak da budu usvojeni.

Previous articlePODNIJELI KRIVIČNU PRIJAVU
Next articleUŽAS U ŠKOLI