SNSD GUBI UTICAJ

Radović upozorava na negativne posljedice odluka koje je najavio Milorad Dodik

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Zamjenik predsjednika SDS Milan Radović, kaže da SNSD polako gubi uticaj, te da je namjera SNSD da pod izgovorom vraćanja nadležnosti, eliminiše SIPA i Tužilaštvo BiH, a sve zbog, kako kaže, započetih istraga o korupciji i kriminalu, koje vode do visokih funkcionera vladajuće koalicije.
Sada kada SNSD polako gubi uticaj nad institucijama za čije prenošenje na nivo BiH su dali svoj glas i kada im se njihovo djelovanje može obiti o glavu i vratiti kao bumerang, dosjetili su se da treba da ih vrate u nadležnost Republike Srpske – kaže Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On smatra da se tu radi o pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad tim istim institucijama, ali sada u okviru Republike Srpske.

Komentarašući navode iz SNSD da je u pripremi povlačenje ranije datih saglasnosti Srpske na Zakon o odbrani BiH, na Zakon o VSTV i na Zakon o PDV on je napomenuo da su ljudi iz te stranke glasali za te iste, ali i za druge zakone u zakonodavnim tijelima BiH, kojima su formirane određene institucije, ali i agencije na nivou BiH.

On kaže da bi SNSD želio da kontroliše izbor sudija i tužilaca kako bi se kontrolisali sudski procesi, ali i eventualne istrage o pojedinim zloupotrebama.

– Nadležnost nad sudstvom bi se prenijela na Narodnu skupštinu, gdje vladajuća koalicija predvođena SNSD ima potpunu većinu, pa bi samim tim imala i kontrolu nad radom sudstva. Ovo bi bio pravi ‘non sens’ u parlamentarnoj demokratiji jer bi zakonodavna vlast kontrolisala sudsku vlast. To praktično znači da bi se kontrolisao izbor sudija i tužilaca kako bi se kontrolisali sudski procesi – ističe Radović.

On navodi da je dokaz tome i prijetnja Tužilaštvu i MUP Republike Srpske zbog hapšenja i procesuiranja odgovornih za zloupotrebe u nabavkama Instituta za javno zdravstvo u vrijeme pandemije od strane predsjednika SNSD.
Radović kaže da je dalja namjera SNSD da se, pod izgovorom vraćanja nadležnosti, eliminišu SIPA i Tužilaštvo BiH, zbog započetih ali i okončanih istraga o zloupotrebama, korupciji i kriminalu koje vode do visokih funkcionera vladajuće koalicije.

– Jasno je da to nema veze sa reciprocitetom oko osuđenih za ratne zločine, jer za nepunih 16 godina svoje vladavine ova vlast, osim samo verbalno i tobožnjim prijetnjama, nije nastojala da taj problem riješi – podsjetio je Radović.

Kaže da ne treba zaboraviti ni nedavnu izjavu kojom je najavljeno uspostavljanje Izborne komisije na nivou Republike Srpske jer postoji strah od fer i poštenih izbora i transparentnog brojanja glasova.

Očigledno je, dodaje Radoviić, da su Zakon o PDV i Zakon o oružanim snagama samo dodati kao dekoracija, jer bi bilo providno i da su samo tražili da se u prvoj fazi uskrati rad SIPE i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske.

– Dakle, zamisao nije nikakva odbrana interesa Republike Srpske ili put ka mirnom razdruživanju, već uspostavljanje totalitarnog režima u svim sferama političkog i društvenog života i strah od moguće odgovornosti za počinjeni kriminal i ogromne višemilionske zloupotrebe – kazao je Radović podsjećajući da, iako su brojne afere objavljene, rezultata njihovog procesuiranja gotovo da nije ni bilo.

Radović poručuje da se, za razliku od rukovodstva SNSD, Srpska demokratska stranka i opozicione stranke ponašaju veoma odgovorno, jer žele da ukažu na moguće negativne i katastrofalne posljedice odluka čije donošenje je najavio predsjednik SNSD Milorad Dodik.

– Te odluke mogu da nanesu nesagledivu štetu po Republiku Srpsku koja može dovesti do ekonomskog kolapsa. Bilo kakve sankcije ili izolacija Republike Srpske, a koje su zatražili neki parlamentarci EU, bi direktno pogodile naše građane i privrednike, a ne one političare koji su spremni da nas gurnu u provaliju zarad zaštite sebe i svojih ličnih interesa – poručio je Radović.

Previous articleŠAROVIĆ O PRIJEDORU
Next articleUKAZ OBJAVLJEN U SLUŽBENOM GLASNIKU: “INCKOV ZAKON” NE VAŽI U SRPSKOJ