PSIHOLOŠKI RAT: TRAMP REKAO PUTINU DA ĆE SE PRAVITI STROG “ZA KAMERE”

Bivši predsjednik Donald Trump rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka 2019. godine da će se prema njemu ponašati strogo samo “za kamere”, a u međuvremenu je Putin naizgled pokušao da izazove Trumpovu fobiju od mikroba namjerno kašljući.

Knjiga bivšeg sekretara za štampu Bijele kuće Stefani Grišam, “I’ll Take Your Questions Now: What I Saw in The Trump White House” (Odmah ću odgovoriti na vaša pitanja: Šta sam vidjela u Trampovoj Bijeloj kući), koju je prije izdavanja objavio Vašington Post, otkriva mnogo suptilnije odnose između Trampa i Putina nego što su prikazani u prethodnim izvještajima.

Prema Grišamovoj, Putin je trikovima pokušao da izazove i zastraši Trampa na njihovom sastanku na samitu G20 u Osaki u Japanu 2019. godine. S druge strane, Trump je bio daleko manje strog van oka kamere nego što je to predstavio američkoj javnosti i medijima.

Grišamova je otkrila da je vidjela Trampa kako se naginje da kaže Putinu na samitu: “U redu, ponašaću se malo strože prema vama nekoliko minuta. Ali to je za kamere, a nakon što oni odu, razgovaraćemo. Razumijete.” Rasprava je bila u vezi sa sankcijama Rusiji zbog miješanja u izbore 2016. godine i zbog različitih kršenja ljudskih prava.

Tokom istog sastanka, koji je bio zatvoren za novinare, Putin je kašljao i neprekidno čistio grlo, navodno. Trampova glavna savjetnica za Rusiju Fiona Hil tada je rekla Grišamovoj da izgleda kako Putin pokušava da izazove Trampov strah od mikroba, po čemu je poznat.

Ranije ovog ljeta, Tramp je o svom odnosu sa Putinom rekao: “Odlično sam se slagao sa predsjednikom Putinom. Svidio mi se. Svidio sam mu se.”

Putin je u prošlosti pokušao sa taktikama zastrašivanja sa svjetskim liderima, dovodeći svog velikog psa na sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 2007. Merkel ima poznati strah od pasa nakon što ju je jedan napao 1995. godine.


Stefani Grišam je bila jedna od Trampovih savjetnika sa najdužim stažom, koja je radila kao treći predsednikov sekretar za štampu, šefica kabineta prve dame Melanije Trump, a zatim i direktorka za komunikacije prije nego što je podnijela ostavku 6. januara tokom nereda na Kapitolu.

Liz Harington, portparolka Trumpa, rekla je za Njujork Tajms da je spomenuta knjiga “još jedan jadan pokušaj da se unovči predsjednikova snaga i prodaju laži o porodici Tramp. Mala suština koju njena knjiga ima – ako uspijete da prođete kroz adolescentske tračeve – kosi se sa realnošću i ne zaslužuje ozbiljno priznanje.“

(MONDO/Washington Post)

Previous articleSTEVANDIĆ KUPIO STAN U BEOGRADU POČETKOM AUGUSTA ZA 203 000 EURA
Next articleRADNIK ŽRS RANIJE OTIŠAO S POSLA, RAMPU OSTAVIO PODIGNUTOM! FOTO