„Pao“ Dodikov veto, nije bilo dvotrećinske većine

Poslanici Narodne skupštine RS večeras nisu potvrdili povredu vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske u odlukama na koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uložio veto na posljednjoj sjednici ovog tijela.

IZVOR: RTRS

U pitanju su– otvaranje Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu, otvaranje Konzulata Rusije u Banjaluci, te davanju agremana ambasadoru Bjelorusije za BiH i ambasadoru Dominikanske Republike za BiH sa sjedištem u Švajcarskoj.

Takođe, Dodikovo ulaganje veta nije podržano ni na šest drugih odluka koje su se našle na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, a koje je proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Za ovakvo glasanje bila je potrebna dvotrećinska većina. U sali jeste bilo prisutno i glasalo tačno 56 poslanika, odnosno dvije trećine od njih ukupno 83, ali je „za“ bilo 54 poslanika, dok je dvoje glasalo protiv i to poslanici iz poslaničke grupe „Zajedno za BiH“.
U pitanju su Sporazum Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka u oblasti odbrambene industrije, pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske, ugovor između BiH i Hrvatske o o graničnim prelazima, Sporazuma o posudbi između Austrije i BiH, te na kraju Zajednička izjava država nasljednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije o implementaciji projekta digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ.

Poslanici SDS-a i PDP-a napustili su ranije skupštinsko zasjedanje zbog Dodikovih uvreda opoziciji, te nisu ni učestvovali u glasanju, dok je takođe opozicioni DNS ostao tokom rasprave i odmah najavio da će glasati, i to da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes RS na prve četiri odluke.

Poslanici SPS-a, koji su takođe u opoziciji, Maksim Skoko i Goran Selak, nisu bili prisutni tokom glasanja.

Brankica Spasenić, Mondo

Previous articlePoslanici SDS-a napustili današnju posebnu sjednicu: ”Ovo je dno dna”
Next articleDejan Stanković o porazu Zvezde i stvarima koje nisu bile dogovorene!