OPOZICIJA IZ SRPSKE: ČEKAMO DODIKA I IZETBEGOVIĆA DA NAĐU IZLAZ

Predstavnici opozicionih stranaka iz Srpske obratili su se danas medijima u Sarajevu.

Medijima su se obratili predstavnici SDS, DNS i PDP, Mirko Šarović, Nenad Nešić i Branislav Borenović koji su govorili o današnjoj sjednici Predstavničkog doma koja je otkazana zbog nedostatka kvoruma.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je rekao kako opozicija nastavlja da poštuje dogovore sklopljene u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Mi nismo imali nikakav zajednički sastanak sa pozicijom niti smo u tom smislu imali bilo kakav dogovor o današnjoj sjednici Predstavničkog doma. Ovo najviše govorim radi situacije radi najave opozicije da neće prisustvovati, ali želimo da kažemo da su potezi presdjedavajućeg Savjeta ministara, kao i drugih vladajućih stranaka pozicije, da ponude rješenja,” rekao je Šarović, prenosi Oslobođenje.
Šarović je dodao da će kada dođe vrijeme procijeniti koje korake će preduzeti, te je istakao kako ova vlast nije sposobna da nađe bilo kakvo riješenje.

“Mi kao opozicija nosimo teret ove krize i mi nismo dužni da nudimo rješenja. Apsolutno čekamo vlast, čekamo Dodika i Izetbegovića i ostale da nađu izlaz iz ove situacije. Mi čekamo već dva mjeseca. A u međuvremenu oni, barem se nama tako čini, nisu povukli nijedan potez ka izlazu iz ove situacije,” zaključio je Šarović.

On je istakao kako vlast vjerovatno ima cilj i taktiku da se kriza produži do iduće godine kad su izbori.

Branislav Borenović je dodao kako se sve može dogovoriti, bez prisustva i uplitanja stranih predstavnika.
“Nametanjem Inckovog zakona nema donošenja odluka u institucijama BiH, Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH. I sasvim je logično da tražimo i insistiramo od vladajuće koalicije da pronađe rješenje za novonastalu situaciju, da se prevaziđe nametnuti zakon u unutrašnjosti. Ako su napravili dogovor oko NATO puta, povećanja akciza, podjele fotelja itd., onda mogu napraviti, ako postoji politička volja, i unutrašnji konsenzus oko ovog nametnutog zakona koji se može prevazići samo dobrovoljno,” rekao je Borenović

Sasvim je logično da tražimo i insistiramo od vladajuće koalicije da pronađe rješenje za novonastalu situaciju. Nenad Nešić je istakao kako se Inckovim zakonom ne poštuju osnove demokratije.

“Duboko vjerujem da i Srbi i Hrvati i Bošnjaci zaslužuju demokratiju. Šta znači demokratija? To znači da zakone donose njihovi izabrani predstavnici, a ne tuđu visoki predstavnici. Sve dok pojedinci iz vlasti likuju, aplaudiraju nametnutim zakonima na taj način ne poštuju ni ovaj dom, ni narod u BiH, ja ne vidim onda smisao da prisustvujem na takvim sjednicama gdje se ne poštuje ova institucija,” rekao je Nešić

Smatramo da je kompromis da se dogovorimo, da poništimo Inckovu odluku, i da nađemo rješenje koje će odgovarati svim narodima BiH, kažu tri stranačka lidera.

Opoziciona trojka je istakla kako je današnja sjednica Predstavničkog doma samo predstava za javnost. Nešić je dodao kako vladajuća trojka novonastalu krizu koristi kako bi profitirala na tenzijama.

U međuvremenu Sjednica Predstavničkog doma PSBiH, na cijem dnevnom redu, između ostalog, je i Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, počela je danas u Sarajevu. Sjednici, kako su ranije najavili, ne prisustvuju poslanici stranaka iz Republike Srpske.

Previous articleSAFIKADA I SULEJMAN: MALO POZNATA VERZIJA ČUVENE BANJALUČKE LEGENDE
Next articleAKO SCHMIDT NE SMIJENI TROJICU NACIONALNIH LIDERA, ONI ĆE SMIJENITI NJEGA