KRAJ JEDNE ERE: PRVI REZULTATI GOVORE DA SE MIJENJA VLAST U NEMAČKOJ

Preliminarne projekcije rezultata izbora u Njemačkoj pokazuju da socijaldemokrate vode sa malom razlikom, što ukazuje na to da će u budućnosti biti pregovora oko koalicije.

Njemački socijaldemokrati vode sa malom razlikom na nacionalnim izborima (26. septembra), pokazali su prvi prognozirani rezultati, stavljajući ih u poziciju da vode vladu prvi put od 2005. godine i da okončaju 16 godina vladavine pod vođstvom konzervativaca i Angele Merkel.

Socijaldemokrate lijevog centra (SPD) imale su 25,5 odsto glasova, ispred 24,5 odsto za konzervativni blok CDU/CSU Merkelove, pokazale su projekcije izbornih rezultata, ali su obe grupe vjerovale da bi mogle da predvode sljedeću vladu.

Tesan rezultat, u kojem je CDU/CSU opao na poslijeratni minimum za savezne izbore, znači da će uslijediti dugotrajni koalicioni razgovori prije nego što nova vlada stupi na dužnost, u šta će se vjerovatno uključiti Zeleni i liberalni Slobodni demokrati (FDP).

“Ovo će biti dugo izborno veče, to je izvjesno”, rekao je kandidat socijaldemokrata za kancelara, Olaf Šolc, svojim pristalicama.

“Ali takođe je izvjesno da su mnogi glasali za SPD jer žele da se sledeći njemački kancelar zove Olaf Šolc”, dodao je on.

Šolc (63) postao bi četvrti poslijeratni kancelar SPD-a nakon Villija Branta, Helmuta Šmita i Gerharda Šredera. Ministar finansija u Merkelovoj vladajućoj “velikoj koaliciji”, on je bivši gradonačelnik Hamburga, gdje su Merkel i Šmit rođeni.

Šolcov glavni rival, konzervativni kandidat za kancelara Armin Lašet, rekao je da su izbori bili “trka za dlaku” i signalizirao da konzervativci još nisu spremni na popuštanje.

“Nemamo jasan konačni rezultat, nema određenih brojki … Učinićemo sve da formiramo vladu koju vodi konzervativac, jer je Njemačkoj potrebna koalicija orijentisana ka budućnosti koja modernizuje našu zemlju”, rekao je Lašet (60) okupljenim pristalicama.

Pažnja će se sada preusmjeriti na neformalne diskusije, nakon kojih će uslijediti formalniji pregovori o koaliciji, koji bi mogli da potraju mjesecima, ostavljajući Merkelovu na mjestu vršioca dužnosti.

“Ovdje će biti ključno ugovaranje dogovora između više igrača, a čini se da je nekoliko opcija moguće”, rekla je Karsten Nikl iz Tenea, konsultant za politički rizik, i dodala: “Pregovori bi mogli da potraju.”

ERA PROMJENE
Merkel planira da se povuče nakon izbora, čineći glasanje događajem koji menja jednu eru i postavlja budući kurs najveće evropske ekonomije.

Na evropskoj sceni je bila skoro od stupanja na dužnost 2005. godine – kada je Džordž Buš mlađi bio predsjednik SAD, Žak Širak u Jelisejskoj palati u Parizu i Toni Bler britanski premijer.

(MONDO/Reuters)

Previous articleSTANOVE DOBILI PRIJE 12 GODINA, A BESKUĆNICI
Next articleU GRACU POBIJEDILI KOMUNISTI, DOGAĐAJ NAZIVAJU “POLITIČKI ZEMLJOTRES”