I vlast i opozicija u Prijedoru sužavaju izbor kandidata za gradonačelnika

Predsjednici prijedorskih odbora SNSD i DNS Saša Bursać i Goran Predojević izjavili su danas da će za predstojeće izbore za gradonačelnika Prijedora nastojati obezbijediti podršku političkih partnera i da će tek nakon toga odrediti kandidata za ovu funkciju.

FOTO: B. MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Bursać je rekao Srni da su u toku intenzivni pregovori sa koalicionim partnerima u Prijedoru i da se traži da kandidat za gradonačelnika bude apsolutno prihvatljiv za sve.

– To će biti neko mlad, sa velikom energijom, ko će nastaviti procese koje je započela ova koalicija nakon velike pobjede na lokalnim izborima 2020. godine. Ti projekti ne smiju stati, grad se mora dalje izgrađivati. Do svakog građanina će doći informacija šta smo do sada uradili i šta planiramo – naveo je Bursać.
On kaže da su u prijedorskom SNSD-u u toku i unutarstranački izbori i da se očekuje da budu okončani izbornom konferencijom, najvjerovatnije, iduće sedmice.

– Neće SNSD sam predlagati kandidata za gradonačelnika. Jako je važno da kandidaturu u punom kapacitetu podrže koalicioni partneri i da ponovimo pobjedu kakvu smo zajedno ostvarili prošle godine. Mi radimo svoj posao, ne obazirući se na druge – poručio je Bursać.

Sa SNSD-om vlast u Prijedoru čine SP, SPS, US, PDP i koalicija dominantno bošnjačkih stranaka Pokret za Prijedor, iz koje parlamentarno učešće imaju po jedan odbornik DF i PDA.

“Kandidat mora imati reference koje će donijeti pobjedu”
Predsjednik prijedorskog odbora DNS-a Goran Predojević rekao je Srni da iza kandidata o kojem će se odlučivati moraju stajati sve stranke opozicionog bloka i da će se rukovodstva DNS-a, SDS-a i PDP-a na današnjem sastanku odrediti o zajedničkom nastupu na prijevremenim izborima u Prijedoru, nakon čega će početi i razgovori o potencijalnim kandidatima.

– Nakon što su raspisani izbori, počinjemo sa pripremama koje uključuju i definisanje kandidata. Iza kandidature moraju da stoje sve stranke, a kandidat mora imati reference koje će donijeti pobjedu – naveo je Predojević.
On je pozvao učesnike u izbornom procesu da predstavljaju sebe i nude rješenja.

– Već sada možemo reći da će kampanja biti proaktivna i pozitivna, sa vizijom, idejama i prijedlozima, jer je narod i umoran i prezasićen od politike koja se svodi na diskreditovanje drugih, a da se pri tome ne daje lični primjer i ne nude rješenja – navodi Predojević.

DNS je na lokalnim izborima prošle godine osvojio šest mandata u lokalnom parlamentu gdje djeluje opoziciono. Izvan skupštinske većine okupljene oko SNSD-a su i SDS sa tri odbornika, SDA sa dva i nezavisni odbornik Slađana Radaković.

Centralna izborna komisija BiH je juče za 12. decembar raspisala prijevremene izbore za gradonačelnika Prijedora, nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.

Rok za prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata je 22. oktobar, a za prijavu kandidata za gradonačelnika je 8. novembar.

Previous articleU Mostaru nestala djevojka
Next articleSlađa Radaković ulazi u trku za Gradonačelnika Prijedora