LOV NA VAMPIRA

Kako su Kisiljevčani glogovim kocem Peri probili grudi

Prvi vampir, osvedočeni, prije Save Savanovića po izvještajima austrijskih stručnjaka potiče iz sela Kisiljevo kod Velikog Gradišta.Tome svedoče priče mještana koji nerjetko o ovome govore, ali ono što se zna jeste da su nakon smrti mještanina Petra Blagojevića, sve sumnje o postojanju vampira počele da se obistinjuju.

Mnogo je žitelja sela Kisiljevo počelo naglo da umire. Preminulo je po predanju njih devetoro za redom, uz pretpostavku da ih je duh ovog čovjeka opsjedao i davio. Sve žrtve su prije smrti tvrdile da ih je Petar Blagojević u snu redovno posjećivao. O svemu ovome svjedoče dokumenti iz 1718 godine austrijskih vlasti, koje su tada imale ingerencije nad sjevernom Srbijom.

Zahvaljujući još uvek sačuvanoj dokumentaciji danas postoje svjedočanstva doktorskih rasprava čiji se zvanični dokazi u vidu zapisnika čuvaju u Nacionalnom Muzeju u Berlinu, kaže Mirko Bogičić, matičar, folklorista i dugogodišnji šef Mesne kancelarije sela Kisiljeva.

Zvanično je 1725 godine izašla novina ,,Dijarijum,, u vreme Austrougarske vlasti u kojoj se prvi put pominje riječ vampir u istoriji pominjanja riječi i vezano je upravo za Kisiljevo. Tada je tu živio čovjek Petar Blagojević koji je poslije smrti predanju noću opsjedao svoje žrtve, u potrazi za hranom i cipelama. Davio ih je u snu i odmah nakon toga devetoro njih je preminulo. Čak se i njegova žena žalila da on noću dolazi od nje tražeći opanke – , kaže Mirko Bogičić.

Nakon straha i panike koja je zavladala među žiteljima Kisiljeva, oni su zvanično od austrijskih vlasti zatražili da se grob Petra Blagojevića otkopa.

– Kako to Nemačke i Austrijske vlasti rade veoma ozbiljno i temeljno, poslali su svoje zvaničnike koji su sa predstavnicima sela, otiši na seosko groblje i otkopali grob. Po zvaničnom zapisniku sačinjenom tada na licu mjesta, nakon iskopavanja groba osam nedelja po ukopu pokojnika, tijelo se nije raspalo, već se primjetilo da je na lešu Petra Blagojevaića porasla brada, brkovi, kosa i nokti – , objašnjava Bogičić.
Kako svjedoče spisi, tada se pristupilo probadanju glogovim kocem u grudi i na zaprepašćenje svih prisutnih iz usta i ušiju pokojnika potekla je sveža crvena krv. Leš je odmah spaljen i pepeo bačen u obližnji Dunavac koji se nalazi nadomak groblja.

Taj dokument postoji i dan danas. Postoji još jedana zvanična prepiska, o prvom pominjanju riječi vampir vezane za selo Kisiljevo. U njemu je to zavedeno kao ,,Vampir von Kisiljevo,,.
O tome svjedoči i izvještaj Austrougarskog kapetana Johanesa Flikingera koji je objavljen u mnogim svjetskim listovima, ističe Bogičić. Nedugo poslije toga bečke novine ,, Wienerisches Dijarijum,, objavile su članak o ,,Vampiru von Kisiljevo,, i od tada se ova riječ koristi u svijetu.

Legenda o Petru Blagojevću osvjedočenom prvom srpskom vampiru bila je vrlo upečatljiva za žitelje ovog malog sela koje se graniči sa Rumnijom pa je i dan danas u sjećanju onih najstarijih. Svi Kisiljevčani znaju gdje se nalazi grob Petra Blagojevića, pa pored Rumuna koji imaju legendu o Drakuli, ovo mjesto se proslavilo upravo po ovom, ne tako prijatnom predanju.

Previous articleISTRAŽIVANJA ŠOKIRALA SVE
Next article7 TAJNI VLAŠKE MAGIJE